Ontstoken tandvlees behandelen
Ontstoken tandvlees behandelen en tandsteen laten verwijderen
Heeft u last van ontstoken tandvlees, gevoeligheid bij het poetsen of merkt u een bultje op het tandvlees op? Dit kunnen signalen zijn van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Wanneer dit niet tijdig wordt aangepakt, kan het zich ontwikkelen tot een ernstigere vorm van tandvleesaandoening: parodontitis. Door middel van een professionele tandvleesbehandeling en het verwijderen van tandsteen helpen wij uw tandvlees weer gezond te maken.
Wat is gingivitis?
Gingivitis is de medische term voor een oppervlakkige tandvleesontsteking. Deze ontstaat wanneer tandplaque – een zachte laag van bacteriën – zich ophoopt langs de tandvleesrand. Als deze tandplaque niet goed wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat leidt tot een ontstekingsreactie van het tandvlees.
Symptomen van gingivitis:
- Zwaar ontstoken tandvlees
- Diepe pockets ofwel de ruimte tussen tand en tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees of blootliggende tandhalzen
- Bult op tandvlees maar geen pijn, of juist pijn tandvlees achter laatste kies
- Gevoel van loszittende tanden
Een effectieve parodontitisbehandeling vereist een grondige reiniging van de worteloppervlakken en pockets. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd in meerdere sessies door één van onze mondhygiënisten.
Wat is parodontitis?
Als gingivitis niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het dieper gelegen steunweefsel van de tanden en kiezen: het kaakbot. In dat geval spreken we van parodontitis. Deze aandoening is ernstiger en kan leiden tot blijvende schade, zoals terugtrekkend tandvlees en kaakbot dat afbreekt wat leidt tot losstaande tanden.
Symptomen van parodontitis:
- Zwaar ontstoken tandvlees
- Diepe pockets ofwel de ruimte tussen tand en tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees of blootliggende tandhalzen
- Bult op tandvlees maar geen pijn, of juist pijn tandvlees achter laatste kies
- Gevoel van loszittende tanden
Een effectieve parodontitisbehandeling vereist een grondige reiniging van de worteloppervlakken en pockets. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd in meerdere sessies door één van onze mondhygiënisten.
Aanvullende behandeling bij ernstige ontstekingen
In ernstigere gevallen kunnen aanvullende middelen worden ingezet, zoals antiseptische spoelmiddelen om bacteriën lokaal te bestrijden of een gerichte antibioticakuur. Als de ontsteking zeer ver gevorderd is, kunnen wij u ook doorverwijzen naar een parodontoloog, een tandarts-specialist op het gebied van tandvleesziekten.
Wat is tandsteen en waarom moet het verwijderd worden?
Tandsteen is verkalkte tandplaque: een harde afzetting op uw tanden en kiezen die ontstaat als tandplaque niet goed wordt verwijderd. In deze laag kunnen zich grote hoeveelheden bacteriën ophopen die tandvleesirritatie en ontstekingen veroorzaken. Zodra tandplaque is omgezet in tandsteen, kunt u het niet meer zelf wegpoetsen. Daarom is professionele gebitsreiniging noodzakelijk.
Waarom is tandsteen verwijderen belangrijk?
- Tandsteen verhoogt het risico op tandvleesontsteking en parodontitis
- Het zorgt voor een ruwe tandoppervlakte, waarop zich sneller nieuwe tandplaque hecht
- Zwart tandsteen of tandsteen onder het tandvlees is niet zichtbaar maar wel schadelijk
- Verwijdering voorkomt slechte adem, ontstekingen en tandverlies
Hoe wordt tandsteen verwijderd?
Tijdens een professionele gebitsreiniging verwijdert onze mondhygiënist alle tandsteen boven en onder het tandvlees. Dit gebeurt met behulp van speciale instrumenten zoals ultrasone trilapparatuur en handinstrumenten (scalers en curettes). Eventuele ruwe plekken worden glad gepolijst. De behandeling is nauwkeurig, veilig en afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Bij tandsteen onder het tandvlees, dat vaak voorkomt bij mensen met parodontitis, is een diepere reiniging nodig, ook wel ‘subgingivale reiniging’ of “initiële behandeling’’ genoemd.
Hoe vaak is een gebitsreiniging nodig?
De frequentie van een gebitsreiniging hangt af van uw persoonlijke mondsituatie en of er sprake is van tandvleesproblemen zoals gingivitis of parodontitis. In het algemeen adviseren wij:
- 2 keer per jaar bij een gezond gebit
- 3 tot 4 keer per jaar bij gevoelig of ontstoken tandvlees
- Vaker bij een actieve parodontale aandoenin
- Wij geven u na een eerste consult persoonlijk advies over het beste reinigingsschema.
Tips om tandsteen te voorkomen
Hoewel u tandsteen niet zelf kunt verwijderen, kunt u de opbouw ervan wél beperken. Hier zijn enkele tips:
- Poets twee keer per dag minimaal twee minuten met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta
- Gebruik dagelijks floss, tandenstokers of ragers om tandplaque tussen de tanden te verwijderen
- Beperk suikerinname en zure dranken
- Spoel uw mond eventueel met een antiseptisch mondwater (in overleg met uw mondhygiënist)
- Laat regelmatig een professionele gebitsreiniging uitvoeren
Voorkom blijvende schade – laat tandvleesproblemen en tandsteen tijdig behandelen
Heeft u klachten zoals een bultje op het tandvlees, bloeding van het tandvlees, of vermoedt u een tandvleesontsteking? Wacht dan niet. Door tijdig een afspraak te maken bij onze praktijk, kunnen we met een passende tandvleesbehandeling, gingivitis behandeling of parodontitis behandeling uw mondgezondheid herstellen.
Maak nu een afspraak voor een gebitsreiniging en laat tandsteen professioneel verwijderen. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit.