Fluoride behandelingen

Bij een fluoridebehandeling wordt er rechtstreeks op de tanden of kiezen fluoride aangebracht. Hierdoor worden de tanden sterker en wordt tanderosie voorkomen. Vaak wordt fluoride via een bitje aangebracht op de tanden zelf. Dit bitje moet, voor het optimale effect, zo’n vier minuten tegen de tanden blijven zitten. Na deze vier minuten mag het bitje verwijderd worden. Let goed op, na de behandeling mag je zeker een half uur niet eten of drinken. Dit wordt geadviseerd zodat de fluoride de tijd heeft om op het gebit in te werken.

Een bekende misvatting over fluoride is dat de stof ongezond zou zijn. Echter, onderzoeken van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewijzen dat normale hoeveelheden fluoride niet schadelijk. De doseringen die je binnenkrijgt door tandpasta of een fluoridebehandeling zijn dan ook niet schadelijk voor de gezondheid.

Wie is gebaat bij een fluoridebehandeling?

Veel mensen denken bij een fluoridebehandeling gelijk aan kinderen. Deze groep is ook de voornaamste afnemer van fluoridebehandelingen. Naast kinderen zijn er ook andere kwetsbare groepen die baat kunnen hebben bij een fluoridebehandeling:

  • Mensen met een auto-immuunziekte
  • Mensen die niet goed kunnen poetsen, bijvoorbeeld vanwege slechte motoriek
  • Mensen met hyposialie (te weinig speeksel aanmaak)
  • Mensen met gevoelige tanden

Meer informatie of inschrijven?

Neem contact met ons op